petit.punt.nl
stenen muren
Je kunt stenen op verschillende manieren maken; van schuurpapier, met speciale mallen en pasta, zelf schilderen of van eierdoosdeksels. Dat laatste geeft een heel realistisch effect, is niet zo moeilijk maar kost wel veel tijd. Omdat ik wat vragen kreeg hierover deze uitleg.
 
Ten eerste, eet veel eieren, of regel via vrienden veel deksels van eierdozen. Neem nu zeker drie, maar liefst 4 of 5 kleuren bruin. Rood, geel of oker kan ook, als de kleuren maar dicht bij elkaar liggen. Elke hobbyverf (acryl) voldoet.
 
Verdun de eerste laag met wat water want de deksels zuigen nog heel erg (dat wordt later minder) en zodoende krijg je een basislaag zonder dat alle holtes van het karton dichtlopen met verf. Schilder de platte stukken aan binnenkant van de deksels, het mooist is het om te beginnen met de lichste kleur, en iedere volgende laag iets donkerdere verf te gebruiken. Zelf heb ik wel 6 tinten als basislaag gebruikt; ik wou veel variatie in mijn muur.
 
Je kan het karton nu laten drogen voor je verder gaat, of nat-in-nat werken. Beide manieren geven hun eigen effect. Maak een probeerstukje en kies wat je 't mooist vindt. De tweede laag breng je niet helemaal dekkend aan, alleen de hoge delen van het karton mogen gekleurd worden. Dus je kwast een beetje droog deppen en niet te hard op je werk duwen. Op die manier kun je nét zoveel lagen opbouwen tot je tevreden bent. Probeer niet alle deksels gelijk te krijgen, dat zijn stenen in het echt ook niet. Zelf ben ik bv een paar keer naar buiten gelopen om de deksels tegen de muur te houden.
 
 
Nu kun je stenen gaan snijden. Snij de deksels in repen van 5 mm. Snij deze repen weer in stukken van ± 20 mm. Om het zo echt mogelijk te laten lijken heb ik van alle steentjes de scherpe hoeken met een scalpel afgesneden. Hieronder zie je het effect, de bovenste zijn bijgesneden, de onderste nog niet.
 
 
Nu ben je klaar om te 'metselen'. Je kunt sierpatronen verzinnen, bv boven kozijnen, of een slingerend klinkerpaadje door je tuin (als je die hebt). Voor dat laatste zijn grijze vierkante stenen bv een idee. Zet in ieder geval wat hulplijnen op je werkoppervlak om op koers te blijven. Lijm de steentjes met hobbylijm (pva/boekbinderslijm/tacky glue) vast. Laat een ruimte van ± 2 mm open voor de voegen.
 
Als alles is gedaan komt het lakken van de stenen. Dat is nodig om ze te beschermen tijdens het voegen. Voegsel is ruw en bij het inwassen zou al je schilderwerk beschadigen. Ik heb parketlak van Glitsa eiglans gebruikt, maar ieder andere acryllak voldoet. Zijdeglans of mat, als het maar geen hoogglans is. Doe dit met een rolletje, niet te zuinig, maar pas op dat de voegen niet vollopen met lak. Anders kun je ze niet meer voegen. Doe desnoods twee dunne lagen. Laat je werk nu gerust een paar dagen drogen, dan hard de lak goed door.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ongevoegd                                                          gevoegd
 
 
En dan het voegen. Ik had nog een restje Beamix 373 over. Dit is blijvend elastisch, komt in poedervorm en verschillende kleuren. Maar ik heb ook gehoord dat het met gips kan. Ik raad iedereen dan ook aan om eerst een proefstukje te maken met het voegsel dat je gaat gebruiken. Maak een papje van van je voegsel (net zo veel als je in 1 keer kan verwerken en volgens de aanwijzingen van de fabrikant) en smeer dat met een zachte kleine spons in de voegen. Blijf schuin t.o.v. de voegen werken en duw niet te hard op je werk. Doe een klein stukje per keer. Neem nu een emmer met schoon water en maak een tweede spons vochtig. Niet nat maar nét vochtig genoeg om overtollig voegsel uit de dalen van je steentjes op te deppen. Wees op dit punt heel voorzichtig want de kartonnen stenen nemen via de zijkanten vocht op en worden kwetsbaar. Spoel je spons steeds goed uit en herhaal het schoonmaken nog 1 of twee keer. Vervang zo nodig het water in de emmer. Het geeft niet als er nog een grijze sluier over je werk ligt, eerst moeten de voegen ietwat uitharden. Dat duurt ± 10 tot 15 minuten. Daarna kun je met een ietwat nattere spons de laatste sluier verwijderen., maar blijf voorzichtig werken!
 
 
 

Reacties

Nienke op 06-09-2007 11:29
Ik wil je even zeggen dat ik dit de mooiste stenen vind die ik tot nu toe gezien heb. Geweldig. Dank je wel.
Groetjes, Nienke.
jody op 06-09-2007 15:55
Dank je wel Debby, erg mooi!
Groetjes Jody.
Josje op 06-09-2007 17:27
De meest realistische bakstenen en voegwerk die ik tot nu toe gezien heb. Ik heb het opgeslagen.
 
Groeten,Josje
tureluur op 06-09-2007 19:25
Hoi Debby, hartstikke bedankt voor deze uitleg. Ik had al wat dozen gespaard en een Engelse uitleg op internet gevonden maar jouw worksop is zo duidelijk, hiermee kan ik ook aan de gang. Het ziet er ook prachtig uit!! Groetjes, Chris
petit op 09-09-2007 09:21
@ Nienke, dank je wel
Jody, graag gedaan
Josje, het moest kloppen, dat was wel het streven ja. En leuk om te merken dat jij, die al zoveel prachtige dingen hebt gedaan, dat ook ziet.
Chris, dat zal dezelfde zijn die ik indertijd heb gelezen. En krijg jij ook vreemde gezichten die vragen; wat moet je nou met die deksels, waar ga je daarmee doen?? haha
 
@ allen, ik hoop dat jullie hier wat aan hebben. In de toekomst denk ik aan een huisje voor mezelf (?!?!) Dan zal ik proberen tijdens het maken van de gevels nieuwe foto's te maken en die bij het hele verhaal plaatsen. Dat zegt toch meer dan duizend woorden...
Josje op 10-09-2007 09:13
P.S. Je makelaar is ook prachtig! Er is hier in het dorp één huis dat een dergelijke makelaar heeft. Heel mooi.
 
Groeten, Josje
ben op 14-11-2007 15:10
ben al maanden op zoek geweest om zelf steentjes te maken
nu heb ik het gevonden.
heel hartelijk dank dat je dit op internet wilde zetten
gr ben
rima74 op 12-08-2008 20:57
Heb hier geen woorden voor of toch wel 1 WOW
 
Groetjes Rima
scheer op 27-08-2008 22:50
Debby door vanavond ( het buitenbankje ) ben ik op je site gaan kijken.
Ik heb nog wel niet alles gezien maar dat gebeurt echt.
Wel al vast je eierdozen steentjes uit geprint, ik vind ze supper mooi.
Bedankt voor al het moois.
Groetjes Hennie.
petit op 28-08-2008 07:49
Maar Hennie, toen je je krabpaal liet zien viel me al op hoe mooi jouw buitenmuur eruit ziet. Al die eierdozen heb jij volgens mij niet nodig ('tia een monnikenwerk hoor!). Ook de bestrating is heel mooi gedaan en je katten vind ik schatjes
 
 
mirella op 28-06-2009 18:24
ik heb steen, gips vierkanten voor de muren/ binen huis/te koopen. 12euro/m2.
make- hand
groeten
Mirella
robert op 19-09-2009 17:35
hé debby,
 
ik ga dit zeker doen wat mooi zeg!!!
ik denk dat ik het me gips ga doen maar oké
 
nou gr robert
Marjolein op 23-10-2009 16:43
Wauw! Bedankt!! Eens kijken of ik hier de tijd voor kan vinden! Lijkt me een mooie uitdaging voor mijn eerste huis, haha!!

Groetjes!
Emma op 28-01-2010 20:10
wow das mooi,ik heb net allemaal eierdozen zitten scheuren voor zogenaamde flaggstones en die gaan op de schoorsteen.
ben de Cameleon aan het bouwen maar van het originele ontwerp is niet veel meer over .
Heb nu aan de buitenkant van het huis zowel links als rechts twee schoorstenen.
gr.Emma
J.J op 30-10-2011 22:22
wat prachtig gemaakt !!! Ga het zeer zeker ook proberen. Ik ben nog niet zo heel lang bezig met bouwen,maar zo zie je maar het blijft een prachtig voorbeeld en een geweldig idee,ook voor de mensen die pas gaan beginnen. prachtig allemaal
debora op 02-11-2011 08:17
Wat leuk om te lezen dat je het gaat proberen. Als je net bent begonnen is het internet 1 grote bron van inspiratie. Maar ook later, nog steeds blijf ik me verbazen wat voor 'n mooie dingen andere maken, en hoe ze dat doen. Daar leer ik iedere dag weer van :) Ik wens je heeeeel veel succes, het wordt vast prachtig.
Ans op 11-10-2014 20:03

Geweldig wat ik hier zie.

Frieda op 13-04-2015 15:20

Prachtig !!! Ik ga het zeker proberen maar moet op zoek naar (een paar honderd?) eierdozen :-) Ik zal de instructies stap voor stap volgen. 

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl